Wetenschap & AI: Kunnen computers de smaak van (speciaal)bier proeven?


Belgische onderzoekers van KU Leuven hebben Artificiële Intelligentie (AI) de smaak van bier geleerd. Het onderzoek is recent gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Nature’. Het onderzoek is bedoeld om de smaak van (specaal)bier in detail te begrijpen. De resultaten tonen aan dat AI kan worden ingezet als een nieuw hulpmiddel voor smaakonderzoek.

Onderzoekers stellen dat AI en machine learning niet langer een mysterie is: “Door te observeren hoe deze modellen voorspellingen maken, krijgen we inzicht in hoe smaak werkt en hoe we deze kunnen verbeteren”.

AI leert de smaak van speciaalbier - Smaken verschillen
Smaken verschillen, wanneer we meerdere smaken tegelijk waarnemen, kunnen ze elkaar versterken of juist tegenwerken. (bron)

Een begrijpelijke houding vanuit speciaalbier-liefhebbers: Allemaal leuk zo’n AI model een maar het brouwen van speciaalbier is vakmanschap, een ambacht. Onderzoekers bevestigen dat direct. Ze benadrukken dat AI slechts een nieuw hulpmiddel is. Net zoals de eerste dichtheidsmeters hielpen om het brouwproces te verbeteren, kan AI bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe smaken, producten en brouwprocessen.

Het brouwen van speciaalbier blijft een complex proces waarvoor veel kennis van de brouwmeester vereist is. Trouwens, smaak is en blijft persoonlijk, stellen de onderzoekers.

In de onderstaande figuur worden de correlaties tussen geselecteerde chemische parameters en sensorische descriptoren weergegeven (klik voor een grotere afbeelding).

AI leert de smaak van speciaalbier
Correlations between selected chemical parameters (upper right panel) and sensory descriptors used by the tasting panel (bottom left panel). Source: https://www.nature.com/articles/s41467-024-46346-0

Het wetenschappelijke artikel is beschikbaar via: Predicting and improving complex beer flavor through machine learning – Nature. Een toegankelijke blogpost is beschikbaar via Blog – Flavor perception is incredibly complex.

Zelf je AI-model trainen? Proef een van de 200+ speciaalbieren bij Locus Publicus in Rotterdam.