Speciaalbier, bier en pils, wat zijn de verschillen én overeenkomsten?


Dagelijks worden pils, bier en speciaalbier door elkaar gebruikt, voor een verfrissende koude drank om samen van te genieten. Er zijn weldegelijk verschillen tussen de dranken, die verder gaan dan direct herkenbare verschillen zoals kleur, geur en smaak.

mout ingredient bier

Mout vormt de basis van bier, en wordt gemaakt van gemalen graan (meestal gerstemout) dat is gekookt en gedroogd. Mout geeft bier zijn basissmaak en kleur. Er bestaan verschillende soorten mout, een eigen smaak en kleur.

Hop is een kruidenplant, die aroma geeft en bepaalt de mate van bitterheid voor een bier. Er zijn veel verschillende soorten hop, elk met zijn eigen unieke smaak en aroma. Een bekender bier is de IPA ‘India Pale Ale’, een type bier dat wordt gebrouwen met een hoge hoeveelheid hop.IPA’s zijn meestal goud- tot amberkleurig en hebben een sterke hopgeur en bitterheid.Hop wordt meestal toegevoegd aan het wort, het mengsel van water, mout en hop dat wordt gekookt om bier te maken.

hop ingredient bier
gist ingredient bier

Gist is een levend organisme dat zorgt voor de fermentatie van bier. Fermentatie is het proces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol en kooldioxide. Gist wordt meestal toegevoegd aan het wort nadat het is gekookt.

Water is een belangrijk ingrediënt van bier, gemiddeld bestaat bier voor 90% uit water. Het is belangrijk dat water dat wordt gebruikt voor het brouwen van bier moet van goede kwaliteit is, zo moet het heel zuiver zijn en geen ongewenste smaken of geuren bevatten. Brouwers die water uit de natuur gebruiken kiezen veelal voor relatief diepe waterbronnen zodat het water (natuurlijk) gereinigd is met natuurlijke mineralen. Ook wordt water vaak gefilterd en ontzuurt voor gebruik als ingrediënten voor (speciaal)bier.

water ingredient bier

Bierbrouwen appeltje-eitje?

Bierbrouwen is een complex proces dat veel ervaring en vakmanschap vereist. Er zijn veel verschillende factoren die de smaak en het karakter van bier kunnen beïnvloeden, waaronder de soorten mout, hop en gist die worden gebruikt, de hoeveelheid water die wordt gebruikt en de temperatuur en duur van de fermentatie. De diverse keuzes maakt het leuk elke keer wat nieuws te proberen, daarom wisselen bij Locus Publicus de bieren regelmatig, zodat u als gast alles kan proberen, van licht of hoppig tot donker & zwaar.

Brewingproces-Brouwproces-LocusPublicus-LocusInternational

Ok dat is bier, nu pils en speciaalbier?

Pils is het meest gedronken en populaire bierstijlen ter wereld. Pils is een licht, verfrissend bier met een lichte bitterheid. Pils wordt gebrouwen met een ondergistende gist, wat betekent dat de gist op de bodem van het vat fermenteert. Dit geeft pils zijn typische heldere, heldere kleur. In Nederland zijn en specifieke regels wanneer een bier in de categorie ‘pils’ valt, oa:

  • Kleur: Licht goudkleurig tot goudblond.
  • Alcoholpercentage: 4,5% tot 5,5%.
  • Gist: Ondergistende gist (zie bovengenoemde uitleg)
  • Bitterheid: 15 tot 25 op de EBU-schaal (European Bitterness Unit)

Speciaalbier is een bier dat niet onder de categorie pils valt. Daar waar pils is een licht, goudkleurig bier dat altijd wordt gebrouwen met een ondergistende gist (heldere kleur). Speciaalbier kan zowel ondergistende als bovengistende als ondergistende wordt gebrouwen en kan een diversiteit en breed scala aan smaken en kleuren hebben. Voor het brouwen van speciaalbier worden verschillende soorten mout, hop en gist gebruikt.

Speciaalbier kan gezien worden als een groep van biersoorten, die weer kan indelen in groepen zoals:

  • Tripel: Sterk, donker bier met een hoge alcoholpercentage.
  • Stout: Donker, zwaar bier met een bittere smaak
  • IPA: Extra hoppig bier met een sterke (hop)geur
  • Weizen: tarwebier, gemaakt avn 50% tarwemout
  • Quadrupel: Zeer sterk, donker bier met realtief hoog alcoholpercentage

Speciaalbier is in trek, zo komen er regelmatig nieuwe speciaalbieren op de markt. Nederland kent ook relatief veel kleine speciaalbierbrouwerijen.

Leuk al die theorie, van welke speciaalbieren kan ik een rustig gaan genieten?